fbpx

Stressz csökkentő

Workshop

Manapság a stressz sokféle formában megjelenik életünkben. A stresszes állapottal való megküzdés a munka világában és a magánéletünk során is kihívást jelent.

Mi miatt uralkodhat el rajtunk stressz?

Vágyunk arra, hogy jobbak, többek legyünk, hogy izgalmakkal és aktivitással teli életet éljünk. A munkatevékenységek egyre bővülő piacán különböző képességeket fejlesztünk ki, netán másolunk le, hogy elérjük és megvalósítsuk azt, ami saját erőnkből nem menne. Az élet pedig nem mindig békés ezekkel a vágyakkal, feltételekkel.

Hogy-hogy stressz csökkentő? Miért nem megszüntető?

Kétféle stressz van jelen a köztudatban: az egyik felvillanyozó (eustressz), a másik negatív állapotot eredményező (distressz).

Az eustresszt nem akarjuk megszűntetni, hogy élvezni tudjuk minden előnyét! A distressz mérséklése azért kerül fókuszba, mert ennek az állapotnak az örökös megélése már nem csak az egészségi állapotunkat veszélyezteti, hanem a személyiségünket is rombolhatja.

Sokszor túlzott külső elvárások és empátia nélküli versenyhelyzetek nehezednek teherként a vállainkra. Olyan elvárások, melyek ráadásul folyamatosan változnak. Kapkodva a fejünket ezeknek akarunk megfelelni, és ezekhez is kell igazodnunk! Roppant megterhelő!

Hogyan tudunk megküzdeni?

Biológiailag két klasszikus választ tudunk adni a stresszre:

  • Fuss, vagy
  • Harcolj.

Nos, konfliktusos helyzetben egyik reakció sem célravezető. Általában ugyanis az elfutás és a harcolás is csak olaj a tűzre.

A probléma elfojtása az, ami gyakran szerepel a stresszválaszok között. Illetve azoknak a mintáknak az alkalmazása, amiket gyerekként láttunk és megtanultunk a családi élet során. Természetesen más stratégiákat is választhatunk és fejleszthetjük a képességeinket is!

Dr. Máté Gábor – A test lázadása (2011) című könyvében az érzelmi kompetenciánk fejlesztését látja megoldásnak. Ehhez 7 lépést fogalmazott meg, melyek a követezők:
   1.   Elfogadás
   2.   Tudatosság
   3.   Harag
   4.   Autonómia
   5.   Kötődés
   6.   Önérvényesítés
   7.   Megerősítés

Az önsimerei csoport céljai:

  • Az esemény gyakorlatorientált jellege miatt célom a közös munka segítségével felszínre hozni olyan stratégiákat, amelyek megkönnyíthetik a nehéz helyzetek megoldását.
  • Az OH-gyakorlatok segítségével elérni, hogy a résztvevők közelebb juthassanak saját rezilienciájukhoz, és tudjanak kapcsolódni belső békéjükkel.
  • Biztosítani akarok egy lehetőséget ahhoz, hogy az önelemzés során születő felismerések és „aha” élmények közelebb vigyenek mindenkit saját működéséhez, értékeihez.
  • Azzal az új nézőponttal gazdagítani mindenkit, hogy képes mérsékelni stressz szintjeit.

Mitől nehéz, mitől könnyű?

Az a tény, hogy általában ismeretlen emberekkel együtt zajlanak a Workshopok, egyeseknek nehezítő körülmény lehet, mivel fenntartásokkal kezeli azt, hogy mások előtt beszéljen a problémájáról. Azonban kislétszámú formában valósul meg az esemény, ami segítség lehet.

Meglátásom szerint a könnyedséget az adja, hogy megfoghatóvá válik a probléma, így könnyebb vele szembenézni és elengedni azt. Az elengedés után pedig lesz helye az új stratégiának bármilyen élethelyzetről is legyen szó.

Szeretettel várlak az eseményen, amennyiben

–  Nyugodtabbá szeretnéd tenni bizonyos élethelyzeteidet

–  Meg szeretnéd ismerni és bővíteni akarod saját megküzdési stratégiáidat

–  Komfortzónán kívüli élményre vágysz

–  Erősíteni akarod az Én-erődet

–  Realizálni szeretnéd azokat az érzéseket, amelyek frusztrációt okozhatnak a mindennapokban

–  Növelni akarod rugalmasságod és könnyebben szeretnél alkalmazkodni

Hogyan zajlik az esemény?

Munkahelyi-teljesitmeny

Ráhangolódás

Rövid bemutatkozással és bemelegítő körrel kezdünk, hogy felszabadultabb érzelmi klímában tudjunk dolgozni.

Stressz

Beazonosítás

Majd azoknak a kapcsolatoknak, személyeknek az azonosítására térünk rá, akikkel dolgozni kívánsz a foglalkozáson.

Munkahelyi-teljesitmeny

Önismeret

A tisztán látás után teret engedünk a felismerések megérkezésének a közös munka és a gyakorlatokban rejlő erő segítségével.

Stressz

Lezárás

A közös munka után egy rövid összegzó gyakorlattal és meglepetéssel zárjuk az eseményt.

Képek, ikonok forrása

Részletek

Az esemény tervezett eszközei:
     OH-kártya, Esszencia kártya, papír, toll, ceruza, zsebkendő, segítő beszélgetés. smile
A munkafolyamat során igény szerint szünetet is tartunk.

Workshop összefoglalók

Halloween partynak álcázott önismereti csoport

Halloween partynak álcázott önismereti csoport

Avagy hogyan segíthet egy buli személyiséged egyes vonásainak megismerésében!? Halloween apropóján rendeztem egy önismereti partyt (október 30.). Remek lehetőségnek tartom az Amerikában gyökerező szokást egy késő őszi beöltözős bulihoz, amit megfűszereztünk egy kis...

Az első csoport élménye

Az első csoport élménye

A 2019-es Life coach képzésemen tartottam az első csoportos foglalkozásomat. Imádtam! 🙂 A képzést vezetőnk kért meg rá, mert látott potenciált a sajátélményes gyakorlatban. OH-kártyákkal dolgoztunk, a kártyapaklik közül a Resilio és az OH-alapcsomaggal. Összesen 9-en...