fbpx

OH-Kártya

2019 tavaszán találkoztam először az OH-kártyákkal, melyek annyira magával ragadtak, hogy 2019 nyarán elvégeztem az OH-Instruktori képzést. Majd részt vettem a Stressz és Kapcsolati témájú ráépített továbbképzésen is.

Több alkalommal használtam a kártyákat a segítő hivatásom során és akkor, amikor rá akartam nézni egy-egy témámra. Személy szerint én az ért rajongok az OH-kártyákért, mert amikor rájuk támaszkodom egy-egy elakadásom kapcsán, egyszerűvé válik a problémám. Meglátom magát az okot, lecsupaszítva az elmém által szőtt kombinálás hálótól, emiatt kezelhetőbbé válik a helyzet! 🙂 És hab a tortán, hogy mindezek után sokkal közelebb kerülök az elakadásom megoldásához! 😉

OH-alapkartya

Az OH-kártyacsomagokat Moritz Egetmeyer pszichoterapeuta alkotta meg Ely Raman festőművész és számos egyéb szerző segítségével. Munkásságuk eredménye egy alternatív terápiás lehetőség, egy eszköz, mely segítségével könnyebbé válhat a terápiás segítő folyamat. Az OH-kártyák asszociációs kártyák és nem a jövő megjóslására valók. Abból a célból készültek, hogy segítségükkel szinte külső szemlélőként láthassunk rá a bennünk munkálkodó folyamatokra.

Az első pakli a 70’-es évek végén született meg. A képen látható OH-alapcsomag 88 miniatűr festménykártyát (képkártyákat) és 88 szókártyát tartalmaz. A velük való munka során a témához kapcsolódó érzések, gondolatok és intuíciók szabadon kifejezhetők. A kártyákkal történő beszélgetés során az ügyfél új kapcsolatokat, új következtetéseket vonhat le, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy átgondolja és egy másik nézőpontból közelítse meg alaphiedelmeit, feltevéseit.

A kártyák nem válaszokat adnak, hanem az asszociálás révén biztosítják a lehetőségét annak, hogy a kártyázó megtalálja az összefüggéseket az életében jelen lévő események, érzések, tapasztalatok között. Támogatják továbbá az önmagunkon való gondolkodást, és serkentik a saját érzések felfedezését másokkal kapcsolatban.

Forrás:
Németh Lóránd, Fodor Józsa: Inspiráció az asszociációs kártyákkal való munkához. Magánkiadás, Budapest, 2017.

A kártyázásról

Az OH-kártyákkal egybekötött beszélgetés a következőképpen szokott zajlani:

  • Ha téma nélkül jössz, akkor az ismerkedő gyakorlatot vesszük elő és az OH alapkártyacsomaggal látunk hozzá az asszociáláshoz. Ez azt jelenti, hogy arról beszélsz, amit felhoz benned a kép és a szókártya. Egészen addig kérdezgetlek, amíg el nem jutunk a probléma megfogalmazásáig, a megerősítés és/vagy felszólítás kimondásáig.
  • Tudod, hogy milyen téma mentén szeretnél vizsgálódni, ezért azt a kártyapaklit használjuk, ami vélhetően tudja segíteni az asszociációs folyamatodat.

Milyen témákban lehet alkalmazni az OH-kártyákat?

Onismeret

Önismeret fejlesztése

Onkifejezes

Önkifejezés bátorítása

Szuksegletek-beazonositasa

Szükségletek megfogalmazása

Eroforrasok

Erőforrások beazonosítása

Stressz

Stresszfaktorok csökkentése

Kapcsolatok

Kapcsolatok megmunkálása

Megkuzdesi-strategiak

Megküzdési stratégiák alakítása

Vegtelen-temak

Asszociálás hozott téma kapcsán

Az általam használt kártyacsomagokról röviden

Resilio-kartya

Resilio

A Resilio kártyacsomag segítségével a stressz és a rezíliencia témájában lehet vizsgálódni. A pakli 99 képkártyából és 44 állatkártyából áll.

Tandoo

A Tandoo kártyacsomag a kapcsolatokra specializálódott. A kártyapakli abban nyújt segítséget, hogy ráláthassunk kapcsolataink működési struktúrájára, esetleges elakadásaira, illetve önmagunkra egy eddig még sosem tapasztalt nézőpontból.

A kártyacsomagban 99 képkártya és 44 útjelző kártya segít kiigazodni a kapcsolatok sokszínűségében.

Morená

A Morená kártyacsomag 88 kép és 22 nyomkártyát rejt. A képkártyákat az amazóniai őserdőben élők ihlették. A kártyapakli segíthet a boldogság útjának felfedezésében, utat mutathat belső forrásunkhoz.

Resilio-kartya

Habitat

A kártyacsomagban 88 képkártya található. A Habitat abban segíthet, hogy meglássuk az összefüggéseket a külső és a belső között.

Mythos

A Mythos pakli 55 képkártyát tartalmaz, melyek a mítoszok világát tükrözik. A kártyával való munka fejleszti az imaginációt.

Bővebb információ

Az OH-kártyák hivatalos oldalán tudhatsz meg többet a kártyacsomagokról és a módszerről, melyet ide kattintva érsz el. 

Képek, ikonok forrása

OH-kártyák, www.oh-kartya.hu  és  www.freepik.com

 

Részvételi díj

Részvételi díj

Egyéni megbeszélés alapján

A téma mélységétől függően egy alkalom nagyjából 1 óra, vagy 1,5 óra is lehet.

Részvételi díj

   

Egyéni megbeszélés alapján

A téma mélységétől függően egy alkalom 1 vagy 1,5 óra is lehet.

Bejegyzések az OH-kártya élményeiről

Hogyan vedd fel a kapcsolatot belső gyermekeddel? 4+1 technika

Hogyan vedd fel a kapcsolatot belső gyermekeddel? 4+1 technika

Mi okból lehet fontos feldolgozni a bennünk élő gyermekben ragadt érzelmeket, döntéseket? És milyen lehetőségeink vannak erre? Olvasd el a begyezésből, vagy nézd meg videón. 🙂 https://youtu.be/-uqYnSkwhwM Mielőtt listázom a lehetőségeket, leszögezem, hogy gyermekként...

A hipochondria rejtelmei OH-val

A hipochondria rejtelmei OH-val

Avagy mitől válhat zavarrá ez a pótcselekvés? És mi miatt pakolhatja bele magát valaki az előidézett állapotok kényelmetlenségébe? A napokban egy 20’as éveinek az elején járó fiatallal OH-ztam. Korábban beszélgettünk már és meghatároztuk azokat a témákat, amik...

Elég muníció vagyok Magamnak

Elég muníció vagyok Magamnak

Történet egy Nőről, aki meglelte a saját erejét. Ez az egy éve tartó időszak Mindenkinek nehéz! Korlátozva vagyunk, és úgy érzem, meg vagyok fosztva jónéhány lehetőségtől, ami az ismerkedést illeti. Március hónap számomra leginkább a hullámvölgyek mocsaráról szólt....

Hová is raktam a biztonságom?

Hová is raktam a biztonságom?

Közeli ismerősömmel és barátnőmmel együtt dolgoztunk a záródolgozatán. A segítő pálya felé kacsingat és csinált is jópár továbbképzést, ezért vittem magammal az OH-kártyáimat, hogy két legyet üssünk egy csapásra. 🙂 Segítségre volt szükségem, mert egyrészt gondom volt...

Stresszfaktoraim mértéke

Stresszfaktoraim mértéke

Rajongok az OH-kártyákért, amiket számtalan alkalommal használtam egy-egy elakadásom kapcsán. Ezalkalommal a Resilio kártyacsomag segítségére támaszkodtam a lakótárscsere dilemmámban. A képkártya, melyet most adott kérdésem kapcsán választottam direkt módon, konkrétan...

Babonás erőforrások

Babonás erőforrások

Az egyik kollégám jelezte, hogy érdekli őt az OH-kártya. Az erőforrások téma mentén szeretett volna gondolkodni önmagáról, tehát erről beszélgettünk. A feladatot ezalkalommal a Mythos pakli kártyáival és az OH-alapcsomag szókártyáival végeztük. Miután képpel felfelé...