fbpx

Hogyan vedd fel a kapcsolatot belső gyermekeddel? 4+1 technika

0 hozzászólás

Blogra vetette: Mónika

2022.01.26.

Mi okból lehet fontos feldolgozni a bennünk élő gyermekben ragadt érzelmeket, döntéseket? És milyen lehetőségeink vannak erre? Olvasd el a begyezésből, vagy nézd meg videón. 🙂

Mielőtt listázom a lehetőségeket, leszögezem, hogy gyermekként mindannyian aranyosak és szerethetőek voltunk, ahogy felnőttként is szeretetre méltóak vagyunk! 🙂

Gyermekkorunkban ilyen, meg olyan dolgok történtek vélünk. Voltak meghatározó események és személyek, amik, és akik hatottak ránk. Ezáltal olyan döntéseket hoztunk, olyan stratégiákat dolgoztunk ki, és olyan sémákat, hiedelmeket alkottunk meg, melyek akkor abban segítettek minket, hogy tudjunk boldogulni az adott helyzettel, vagy személlyel.

Például:

Egy kisfiú csak úgy tudta felhívni magára édesanyja figyelmét, hogy csintalankodott, huncutkodott és cirkuszolt. Az anyukája ilyenkor törődött vele. Nem biztos, hogy pozitív érzelmekkel fordult oda hozzá, de figyelembe részesítette őt.

Ebből ez a kicsi akár azt is leszűrhette, hogy: „Úgy tűnik, akkor kapok figyelmet anyától, amikor valami olyasmit teszek, amivel elutasít engem”.

Felnőttként pedig ez úgy jelentkezhet az életében, például a párkapcsolatában, hogy olyan nőket keres, akik valószínűleg vissza fogják őt utasítani a viselkedése, stílusa miatt. A hozzáállása pedig játszmázás alapját is képezheti.

Vagy egy másik példa: a szülők elváltak, és az édesapa eleinte tartotta a kapcsolatot a kislányával. Aztán elmaradozott, végül pedig valami miatt úgy döntött, hogy nem tartja a kapcsolatot kislányával.

Ezt ez a kislány nem tudatosan úgy értelmezheti, hogy apára nem lehet számítani. Ez a kétség akár eredményezheti benne azt a hiedelmet és döntést, hogy a férfiakban nem lehet bízni.

Ezek mind olyan döntések és érzések, amik benne ragadhattak a bennünk élő gyermekben, a mély rétegeinkben. Onnan hatnak a működésünkre, a világról és a benne élőkről alkotott ítéleteink alapját képzik. A jó hír az, hogy ezeket ki lehet dolgozni magunkból.

Hogy ez miért fontos?

Szabad gyermeki én-állapotból tudunk rácsodálkozni a világra. Ez az én-részünk kell ahhoz, hogy bele tudjunk feledkezni a tevékenységeinkbe, megéljük a pozitív érzéseinket is, és figyelembe vegyük a saját igényeinket, vágyainkat. Hogy annak a sornak ne a végén, hanem inkább az elején legyünk.

1. Asszociációs kártyák

2019 nyarán végeztem el az OH-Instruktori képzést, és ugyanabban az évben, novemberben a Belső gyermek ráépített továbbképzést. Remek asszociációs kártya gyakorlatokat tanultam meg akkor, és azóta több hiedelemrendszer vizsgáló gyakorlatot dolgoztam ki. Valamint több csoportot is tartottam már ebben a témában. Tehát az asszociációs kártya lehet az egyik módszer arra, hogy a kicsi énünkben ragadt érzelmeket feldolgozzuk.

2. Tranzakcióanalízis

A Tranzakcióanalízis lehet a következő. Az elmélet modelljei abban tudnak segíteni, hogy különböző szemszögből nézhessünk rá saját magunkra, és meglássuk azt, ami addig rejtve maradt. Például hová vezetnek a kritikus gondolatink, véleményeink gyökerei? Vagy mennyi minden járult hozzá az önmagunkról, vagy a világról alkotott kép borús megfestéséhez (önbizalomhiány, negatív önértékelés, maximalizmus, stb.)

3. Vizualizációs technikák

A vizualizációs módszerek lehetőséget kínálnak arra, hogy átírjunk bizonyos stratégiákat, érzéseket, történeteket. Neville Goddard elgondolása szerint: „A képzelet teremti a valóságot”. A vizualizációs technikák lépései elősegítik a megbocsátást, ha szükséges. A megbocsátás szándéka a régóta minket nyomasztó indulatcsomag kidobását hozza magával és járul hozzá az érzelmi jóllétünkhöz.

4. Kreatív tevékenységek

Az egyik szakember nélküli technika lehet például a kreatív tevékenységek végzése. Hiszen festeni, rajzolni, barkácsolni örömteli dolog. Egyeseket ezeknek a hobby-knak a művelése kikapcsol. El tudják csendesíteni az elméjüket, így pedig pozitív érzéseket élnek át, mint egy felszabadult kisgyerek, aki örül az életének.

+1 Meditálás

A másik ilyen technika a meditálás lehet. Vannak nagyon jó vezetett meditációk ebben a témában, és be is linkelek egy angol nyelvűt, melyet Thich Nhat Hanh szerzetes vezet.

Belső gyermek vezetett meditáció

Képek forrása:
freepick.com, stock.adobe.com

Hasonló bejegyzések

A hipochondria rejtelmei OH-val

A hipochondria rejtelmei OH-val

Avagy mitől válhat zavarrá ez a pótcselekvés? És mi miatt pakolhatja bele magát valaki az előidézett állapotok kényelmetlenségébe? A napokban egy 20’as éveinek az elején járó fiatallal OH-ztam. Korábban beszélgettünk már és meghatároztuk azokat a témákat, amik...

bővebben
Elég muníció vagyok Magamnak

Elég muníció vagyok Magamnak

Történet egy Nőről, aki meglelte a saját erejét. Ez az egy éve tartó időszak Mindenkinek nehéz! Korlátozva vagyunk, és úgy érzem, meg vagyok fosztva jónéhány lehetőségtől, ami az ismerkedést illeti. Március hónap számomra leginkább a hullámvölgyek mocsaráról szólt....

bővebben

Hello 2021!

Lássuk, milyen energiákat hoz nekünk ez az év? A számmisztika ciklusokban gondolkodik. Minden szám 9 évente fordul elő ismét, és ezt a 9 évet végig kíséri az a vibrálás, amivel az adott évben élni lehet. Azért rejlik misztikum a számokban, mert összefüggéseket...

bővebben
Parancsromboló lendület

Parancsromboló lendület

Ügyfelemmel a következő ülésen folytattuk a tranzakcióanalízis témáját. A gátló parancsok és az előírások mezején tettünk pár előre mozdító lépést. Röviden az elméleti háttérről A gátló parancsok felismerése Eric Berne munkásságának az eredménye. 12 alapvető tiltást...

bővebben
Bennünk rejlő Ének

Bennünk rejlő Ének

A segítő beszélgetésekkel is tudunk olyan mélységeket érinteni, mint az OH-kártyákkal. Ügyfelemmel a tranzakcióanalízis témájában merültünk el. Röviden a tranzakcióanalízisről Eric Berne pszichiáter az 1960-as években dolgozta ki a tranzakcióanalízis...

bővebben
Nem várt jövevény

Nem várt jövevény

Több alkalommal beszélgettem ügyfelemmel, aki korábbi találkozásunk során említette, hogyan érez a gyermekeivel kapcsolatban és hogyan áll a várandósság körülményeihez. Témája kapcsán a képen látható érzéskártyákkal dolgoztunk. Az édesanya elmondása szerint a...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .