fbpx

Bennünk rejlő Ének

0 hozzászólás

Blogra vetette: Mónika

2020.06.10.

A segítő beszélgetésekkel is tudunk olyan mélységeket érinteni, mint az OH-kártyákkal. Ügyfelemmel a tranzakcióanalízis témájában merültünk el.

Röviden a tranzakcióanalízisről

Eric Berne pszichiáter az 1960-as években dolgozta ki a tranzakcióanalízis személyiségmodelljének alapját, az énállapotok elméletét. Kutatása emberi viselkedések pontos megfigyelésen alapszik.

Felismerte, hogy bizonyos helyzetekben a felnőtt is tud gyermeki állapotból viselkedni, vagy megnyilvánulhat szülőként is, attól függően, hogy épp milyen ingerek érik, vagy a helyzet mit kíván meg.

Berne a három énállapot modelljét strukturális modellnek nevezte el, melyet az alábbi kép ábrázol:

Elmélete szerint a három énállapot egyenként is gondolatokból, tettekből és érzésekből álló saját egységet alkotnak. Vagyis amikor a gyermeki-én állapot működik, másképp gondolkozunk, érzünk és más dolgokat teszünk, mint amikor a szülői-énből vagy a felnőtt-énből viselkedünk. Leírása alapján külső szemlélőként könnyedén megfigyelhető, hogy ismerősünknek melyik énállapota aktív.

A szülői-én egyik alapköve 1 éves kor körül kezd kifejlődni. A felfedező viselkedése miatt kívülről, a szülőeitől kapja az irányítást annak érdekében, hogy ne essen baja és a lakás tárgyai is megússzák a kalandokat. A külső kontroll alapozza meg az „irányító-szabályozó szülői-ént”. Az énállapot kialakulása ésszerű önkontrollt hoz létre, ami oda vezet, hogy a gyermek lassacskán egyre több felelősséget lesz képes vállalni a saját biztonságáért.

A szülői-én kialakulásának folyamatában nem csak értelmes parancsokat és tiltásokat sajátítunk el, hanem olyanokat is, amelyek kevésbé segítik a gyermeki jólétet. Ezek az üzenetek, melyeket a szülők általában tudattalanul közvetítenek gyermekeiknek , képezik az alapját annak, amit a tranzakcióanalízis „sorskönyvnek” nevez. A „sorskönyv” Berne elmélete szerint az élet forgatókönyve. Korlátozza az embert a viselkedésével kapcsolatos szabad döntésében, mivel a benne szereplő parancsok és tiltások szerint kell cselekednie.

Énállapotok jellemzése

A fenti képen látható az énállapotok funkcionális modellje, mely szerint az egyes énállapotok további énállapotrészre bonthatók.

Szülői-én:

 • Irányító-szabályozó szülői-én:
  – meghatározza, mi a helyes és mi a helytelen
  – megszabja mit lehet tenni és mit nem
 • Gondoskodó Szülői-én:
  – óv, félt és segítséget nyújt
  – gondoskodik a másikról, támogatja őt

Felnőtt-én:

– logikusan gondolkodik és tárgyilagosan viselkedik
– információkat vesz fel és ad tovább
– összefüggéseket elemez, ért meg

Gyermeki-én:

 • Alkalmazkodó gyermeki-én:
  – nevelt viselkedési mintákat testesít meg
  – társadalmi elvárásoknak való megfelelés, szabálykövetés
 • Lázadó gyermeki-én:
  – a külvilág ellen lázad
  – nem akar megfelelni az elvárásoknak
 • Szabad gyermeki-én:
  – könnyedén, kedve szerint él
  – szabadon kifejezi érzelmeit
  – kizárólag a saját kívánságai és szükségletei felé fordul

Tény, hogy minden énállapotra szükség van ahhoz, hogy megfelelően reagáljunk a különféle élethelyzetekre. A probléma abból adódhat, amikor nem helyesen választjuk meg őket. Illetve mindenféle túlzás, ami túl sok vagy túl kevés egy-egy énállapot kapcsán, az negatív következményeket idézhet elő.

A gyakorlati felfedezésekről

Berne elmélete mentén vizsgáltuk meg ügyfelem házastársával való kapcsolatát. Az önismereti munka során az Én-állapot profil munkalapot használtuk. Többek között azért preferálom a feladatlapok alkalmazását, mert láthatóvá teszik a tényeket. Ebben az esetben azt, hogyan alakulnak ügyfelem különböző én-állapotai.

Nem a munkalapon feltüntetett szempontok alapján vizsgálódtunk, ezért kliensem az általában vett és a feleségével megélt minőségeit jelölte. A gyakorlat eredménye kézzel foghatóvá tette számára, hogy dolgoznia kell Lázadó gyermeki énjének erősítésén. Az Alkalmazkodó minőségét pedig célszerű lesz mérsékelnie, amikor a házastársával lép kapcsolatba. Sikerült megfogalmaznia Önmagának, hogy bátrabban képviselje az érdekeit, ha a helyzet úgy kívánja.

Beszélgetésünk során kielemeztük még azt is, hogy a gyermekeivel való interakciójában hogyan alakulnak én-állapotai.

A bennünk rejlő különböző Én-ek átalakítását célzó folyamat nem megy egyik napról a másikra! Idő kell ahhoz, hogy a felismerésekből a mindennapi élet szintjén is tapintható eredmény születhessen.

A beszélgetés során használt feladatlap elérhető az önismereti anyagok oldalról, illetve az alábbi linkre kattintva:

Én-állapot profil

Bátran töltsd ki és vágj bele az önelemzésbe aszerint a szempontok szerint, amiket aktuálisan fontosnak tartasz. 🙂

Forrás:
Az elméleti rész rövid bemutatásához ez a könyv nyújtott segítséget:
Ulrich Dehner, Renate Dehner: Tranzakcióanalízis a coachingban. Z-Press Kiadó Kft., 2018.


Önismeretre fel! 😉

Kép és ikon forrása:
www.freepik.com, és saját szerkesztés

Hasonló bejegyzések

Hello 2021!

Lássuk, milyen energiákat hoz nekünk ez az év? A számmisztika ciklusokban gondolkodik. Minden szám 9 évente fordul elő ismét, és ezt a 9 évet végig kíséri az a vibrálás, amivel az adott évben élni lehet. Azért rejlik misztikum a számokban, mert összefüggéseket...

bővebben
Parancsromboló lendület

Parancsromboló lendület

Ügyfelemmel a következő ülésen folytattuk a tranzakcióanalízis témáját. A gátló parancsok és az előírások mezején tettünk pár előre mozdító lépést. Röviden az elméleti háttérről A gátló parancsok felismerése Eric Berne munkásságának az eredménye. 12 alapvető tiltást...

bővebben
Nem várt jövevény

Nem várt jövevény

Több alkalommal beszélgettem ügyfelemmel, aki korábbi találkozásunk során említette, hogyan érez a gyermekeivel kapcsolatban és hogyan áll a várandósság körülményeihez. Témája kapcsán a képen látható érzéskártyákkal dolgoztunk. Az édesanya elmondása szerint a...

bővebben
Beszélő szeretet

Beszélő szeretet

Kifejezetten kellemes érzés számomra önismeretei beszélgetéseket tartani a szeretetnyelvekről. Lágyabb, könnyedebb téma, több pozitív érzelemmel. 🙂 Hasznosnak tartom, hogy van egy olyan teszt, mely segítségével megismerhetjük családtagjaink és Önmagunk...

bővebben
Muslicák az Élet színpadán

Muslicák az Élet színpadán

A bejegyzésemet eredményező segítő beszélgetésünk során az egyik munkalappal dolgoztunk. A letölthető önismereti anyagok között található Életút munkalap nyújtott segítséget ügyfelemnek abban, hogy könnyebbé váljon rálátni élete meghatározó állomásaira. Beszélgetésünk...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .